به گزارش خبرنگار مهر، هنوز اعتراض به کاهش تعداد اعضای شوراهای شهر و روستا آرام نشده است که خبر از طرحی جدید در مجلس می رسد که قرار است برای انتخابات شوراها کرسی ها را بر اساس تخصص ها تقسیم بندی کنند.
این خبر را محمدجواد کولیوند نایب رییس سابق کمیسیون شوراها و نماینده کنونی مجلس به خبرگزاری خانه ملت داده است.
او در توضیح اصلاح قانون انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا در مجلس دهم، گفت: در مجلس نهم طرحی درخصوص نصاب بندی کرسیها در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستاها به کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس ارسال شد که ناتمام ماند اما این طرح در مجلس دهم مجددا پیگیری خواهد شد.
نماینده مردم کرج در مجلس شورای اسلامی ادامه داد: نصابها در شوراها باید مشخص شود تا در انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا هر منتخبی در حوزه تخصصی خود به رقابت بپردازد، از این رو شوراها نظامند، ضابطهمند، قانونمدار و قدرتمند خواهند شد.
وی افزود: در حال حاضر در شوراها تنوع تخصص وجود ندارد به طوریکه شاهدیم در برخی از شوراهای اسلامی شهر و روستا از یک تخصص، نمایندگان متعددی وجود دارد و در برخی حوزهها هیچ متخصصی وجود ندارد.
کولیوند یادآور شد: براساس طرح مذکور کرسیهای تخصصی پیش از انتخابات مشخص میشود و مردم بر اساس تخصص افراد و تعداد کرسیهای مورد نیاز منتخبان خود را از میان کاندیداها انتخاب میکنند.
نماینده مردم کرج در مجلس شوراهای اسلامی تاکید کرد: با الکترونیکی شدن انتخابات و اجرای طرح مذکور، انتخاب اعضای شوراهای اسلامی شهر و روستا بر مبنای تخصص شان امکان پذیر خواهد بود.
نایب رئیس کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس نهم، یادآور شد: پس از تشکیل کمیسیون شوراها و امور داخلی کشور در مجلس دهم و انتخاب اعضای هیات رئیسه، این طرح در دستور کار قرار خواهد گرفت.
شوراها به ۷۰ تخصص نیاز دارند
محمد حقانی، رئیس کمیته محیط زیست شورای شهر تهران درباره طرح جدید مجلس در خصوص تخصصی شدن کرسی شوراهای شهر به مهر گفت: این انتظار وجود داشت که همانند انتخابات مجلس و ریاست جمهوری که محدودیت هایی برای شرکت کنندگان در نامزدهای انتخابات وجود دارد، برای انتخابات شوراها که سر و کارشان با مردم است و قرار است مشکلات شهری را حل کنند نیز شاخص هایی تعریف شود.
وی ادامه داد: برای مدیریت شهری به بیش از ۷۰ تخصص نیاز است و افرادی که در شوراهای کلانشهرها به عنوان کاندید ثبت نام می کنند باید به گونه ای انتخاب شوند که تمامی این تخصص ها در آن وجود داشته باشد تا به راحتی و با نگاه تخصصی به مشکلات شهرها پرداخته شود.
حقانی ابراز امیدواری کرد با تشکیل کمیسیون شوراها در مجلس، اصلاح قانون شوراها و تایید قانون انتخابات شورایاری ها نیز در دستور کار قرار گیرد. در حال حاضر تعداد اعضای شورا برای کلانشهری مانند تهران ۲۱ نفر است که این تعداد پاسخگوی شهری مانند تهران نیست و باید در آن بازنگری شود.
مجلس فضای انتخابات شورا ها را تنگ تر نکند
با وجود نگاه مثبت این عضو شورای شهر، ابوالفضل قناعتی عضو هیات رئیسه شورای شهر تهران چندان با این طرح جدید مجلس برای شوراها موافق نیست. او خطاب به نمایندگان مجلس گفت: پیشنهاد می کنم دوستان مجلس این کار را از خود مجلس آغاز کنند. اگر این حرکت در تخصصی شدن امور کمک می کند مجلس که یک جایگاه ملی دارد و فعالیت های ملی را مورد بررسی قرار می دهد بهتر است این نسخه را برای خود بپیچد. بر اساس اخباری که می شنویم برخی از کمیسیون های مجلس بیش از حد عضو دارند و برخی هنوز عضوی ندارند و این نشان می دهد تخصص های افراد متخصص مورد نیاز به تعداد کافی در یک حوزه وجود ندارند.
به گفته قناعتی قانون فرآیند انتخابات و ویژگی های نامزدهای شوراها کاملا شفاف و مشخص است و بهتر است دوستان مجلس، فضا را برای حضور نامزدها تنگ تر نکنند و به شهروندان نیز برای انتخاب آزادی عمل بدهند.
وی در پاسخ به این گلایه که در روزهای آغاز به کار شورای چهارم برخی از تعداد بالای ورزشکاران یا حضور هنرمندان در شورا گلایه داشته و آن را مانع نگاه تخصصی شوراها به موضوعات شهری می دانستند، به مهر گفت: اینکه ۵ قهرمان در شوراها حاضر باشند که هر کدام تخصص های خاص خود را داشته باشند، چه اشکالی دارد؟ ورزشکاری که مهندس عمران است یا دکترای حقوق و مدیریت دارد، یا هنرمندی که رئیس دانشگاه است، در حوزه علمی خودش نیز تخصص داشته باشد، اما جنبه هنرمند بودن یا ورزشکار بودن آنها به دلیل جایگاهی که دارند، پررنگ تر است و تمامی این افراد، افراد متخصصی هستند و نباید به بهانه شاخص بودن در چنین حوزه هایی چنین پیشنهادات محدودکننده ای از سوی مجلس ارائه شود.
اصلاح از مجلس آغاز شود
عبدالمقیم ناصحی، رئیس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای شهر تهران نیز با نگاه قناعتی همسو است. او هم پیشنهاد می کند اگر این طرح، طرحی خوب و قابل قبول است چرا اصلاح از خود مجلس آغاز نمی شود؟ او با بیان اینکه اعضای شورای اسلامی شهر تهران به قوانین بالادستی احترام و حرمت می گذارند، به مهر گفت: این طرح مجلس می تواند به محدود کردن امور شوراها ختم شود. اگر این طرح را برای اصلاح آوردند، بهتر است این اصلاح از خود آغاز شود.
رئیس کمیسیون فرهنگی- اجتماعی شورای شهر تهران با بیان اینکه کارشناسان و متخصصان تمامی حوزه ها در شورای شهر تهران وجود دارند، گفت: ما در شورای شهر تهران از حوزه شهرسازی، عمران، بهداشت، فرهنگی و حقوقی داریم تا سایر تخصص ها. بنابراین از برادرانمان در مجلس درخواست می کنیم این قدر دوستانشان در شورای شهر تهران را محدود نکنند. به تازگی ۳۱ عضو شورای شهر تهران را به ۲۱ نفر کاهش دادند و همین موضوع هم مورد مناقشه است. ما اعضای شورای شهر تهران انتظار داریم طرحی که در خصوص شوراها به مجلس می آورند، کارشناسی شده باشد و تمامی ابعاد آن در نظر گرفته شود.
ناصحی این اطمینان را به نمایندگان مجلس داد که اعضای شوراهای شهر رقیب انتخاباتی آنها در استان ها محسوب نمی شوند، بنابراین به دنبال محدود کردن آنها نباشند.
هنوز جزییات این طرح مشخص نشده است . اما بر اساس تجربه این سال ها اعضای شورا به پیشنهاد مجلس در خصوص تخصصی شدن کرسی های نمایندگی خوش بین نیستند.
نظر شما